Menneskelig aktivitet har større påvirkning i sør enn i nord

Det påstår i alle fall Havforskningsinstituttet i artikkel datert 26/8-2024

Se hele artikkelen...

Kysten dør på grunn av "lurv"

Sjøbunnen dekkes av grønne alger på grunn av manglende nitrogenrensing

Store forekomster av lurv på tang, tare og ålegras langs kysten helt opp mot Lofoten kan være et tidlig tegn på at vi nærmer oss et irreversibelt tap av store deler av disse naturtypene.  (Janne Gitmark - NIVA)

VG artikkel... NIVA advarer...

Protest mot utviding av oppdrettsanlegg

Sogn og Fjordane Småfiskerlag sier nei til utviding av eksisterende oppdrettsanlegg

Ottar Nygård har på vegne av Småfiskerlaget lagt inn protest i form av et høringssvar.  

Innstilling.... Høringssvar.. Knappteskt

Over 100 fiskeredskaper beslaglagt

Du kan få 8000 kroner eller mer i bot pr redskap

Fisker du med for liten fluktåpning i teinene, eller setter redskap i gytefelt for kysttorsk så kan det vanke solide bøter. Saken ble først omtalt på NRK sine nettsider. Klikk for å se hele nyheten.

Les mer.....

Nytt vern i Tvedestrandsfjorden

Fullt vern avsluttes - vern av hummer fortsetter

Til glede for barn og voksne blir det nå lov å fiske med stang og snøre igjen i indre del av Tvedestrandsfjorden. Hummeren skal derimot få lov å leve i fred. Fjorden er en såkalt terskelfjord, og vannutskiftingen i bunnen er dårlig. Torsken, som tidligere hadde en kraftig stamme i fjorden, sliter nå med varmt sommervann i toppen og oksygenfattig vann i bunnen. Dermed blir det vanskelig å finne en dybde med nok oksygen og med kjølig nok vann. Ti år med vern har ikke medført noen særlig økning i torskebestanden. Om det hadde stått enda dårligere til uten vern er vanskelig å vite, men når fisket igjen blir lov, då får vi gjerne fasiten på det spørsmålet.
 

Geléfisk parasitt

Parasitten "Kudoa" gjør fiskekjøttet om til flytende, geléaktig masse. Nå er den funnet i både skrei og kysttorsk.

Den gjør fiskekjøttet om til flytende, geléaktig masse. Nå er Kudoa funnet i både skrei og kysttorsk. Kudoaparasitten kan gjøre fiskemiddagen ganske uappetittlig, men den er ikke farlig for mennesker. Parasitten Kudoa thyrsites er noen mikroskopiske sporer som setter seg i muskelvevet til fisken. Når fisken er død, begynner sporene å produsere et enzym som gjør fiskekjøttet om til en geléaktig og flytende masse. Dette skriver Anders Jacobsen på Havforskningsinstituttets nettsider.

Les mer.....