Fiskeforbud i Oslofjorden

Fiskeridirektoratet foreslo før sommeren tre alternativer for tiltak i Oslofjorden. Miljødirektoratet har nå levert sin anbefaling og mener forslaget som innebærer fiskestans i de tre områdene, i størst grad kan bidra til en renere fjord.

Mye tydet på at avgjørelsen ville bli tatt av regjeringen uten å høre hva de berørte partene mener.

Dette fikk Norges Fritids- og Småfiskerforbund til å gå rett til fiskeriministeren med en sterk anmodning om å sende saken på høring.

- Vi er meget tilfreds med at NFSF fikk gjennomslag for at saken skal på høring sier forbundsleder Lars Kongsvik. Dette gir oss mulighet for å komme med innspill for å påvirke utfallet av saken.

Regionsleder Bjørn Bryng i region øst av NFSF var på banen og markerte sterkt at full stopp i fiske i 10 år etter alle arter er å gå for langt.

– Tenk at små barn ikke skal ha lov til å ligge på brygga å fiske krabber i ti år fremover.

Med dagens situasjon i Oslofjorden er trolig alle tjent med at det settes i verk tiltak, men å stenge fiske på arter som har livskraftige bestander er kun symbolpolitikk som rammer unødvendig hardt.

Fluktåpning i havteiner

Lurer du på hvor og hvordan du skal montere fluktåpning og rømmingsvei? Til høyre ser du hva Fiskeridirektoratet svarer en bruker på Facebook.

Bevar Raet

Havforskernes kunnskapsrapport er publisert

Bevar Raet er et prosjekt som har for mål å ta vare på livet i havet i Agders marine nasjonalpark, Raet Nasjonalpark, slik at økosystemene blir styrket og egdene kan høste bærekraftig av havet også i fremtiden.  

Bevar Raet Klikk her for rapporten

Menneskelig aktivitet har større påvirkning i sør enn i nord

Det påstår i alle fall Havforskningsinstituttet i artikkel datert 26/8-2024

Se hele artikkelen...

Kysten dør på grunn av "lurv"

Sjøbunnen dekkes av grønne alger på grunn av manglende nitrogenrensing

Store forekomster av lurv på tang, tare og ålegras langs kysten helt opp mot Lofoten kan være et tidlig tegn på at vi nærmer oss et irreversibelt tap av store deler av disse naturtypene.  (Janne Gitmark - NIVA)

VG artikkel... NIVA advarer...

Protest mot utviding av oppdrettsanlegg

Sogn og Fjordane Småfiskerlag sier nei til utviding av eksisterende oppdrettsanlegg

Ottar Nygård har på vegne av Småfiskerlaget lagt inn protest i form av et høringssvar.  

Innstilling.... Høringssvar.. Knappteskt

Over 100 fiskeredskaper beslaglagt

Du kan få 8000 kroner eller mer i bot pr redskap

Fisker du med for liten fluktåpning i teinene, eller setter redskap i gytefelt for kysttorsk så kan det vanke solide bøter. Saken ble først omtalt på NRK sine nettsider. Klikk for å se hele nyheten.

Les mer.....

Nytt vern i Tvedestrandsfjorden

Fullt vern avsluttes - vern av hummer fortsetter

Til glede for barn og voksne blir det nå lov å fiske med stang og snøre igjen i indre del av Tvedestrandsfjorden. Hummeren skal derimot få lov å leve i fred. Fjorden er en såkalt terskelfjord, og vannutskiftingen i bunnen er dårlig. Torsken, som tidligere hadde en kraftig stamme i fjorden, sliter nå med varmt sommervann i toppen og oksygenfattig vann i bunnen. Dermed blir det vanskelig å finne en dybde med nok oksygen og med kjølig nok vann. Ti år med vern har ikke medført noen særlig økning i torskebestanden. Om det hadde stått enda dårligere til uten vern er vanskelig å vite, men når fisket igjen blir lov, då får vi gjerne fasiten på det spørsmålet.
 

Geléfisk parasitt

Parasitten "Kudoa" gjør fiskekjøttet om til flytende, geléaktig masse. Nå er den funnet i både skrei og kysttorsk.

Den gjør fiskekjøttet om til flytende, geléaktig masse. Nå er Kudoa funnet i både skrei og kysttorsk. Kudoaparasitten kan gjøre fiskemiddagen ganske uappetittlig, men den er ikke farlig for mennesker. Parasitten Kudoa thyrsites er noen mikroskopiske sporer som setter seg i muskelvevet til fisken. Når fisken er død, begynner sporene å produsere et enzym som gjør fiskekjøttet om til en geléaktig og flytende masse. Dette skriver Anders Jacobsen på Havforskningsinstituttets nettsider.

Les mer.....